جراحی قلب باز
توانبخشی جراحی قلب باز یا پیوند بای پس عروق کرونر (CABG)
بیماری های قلبی عروقی (CVDs) شامل طیف گسترده ای از اختلالات است که بر قلب و عروق خونی تأثیر می گذارد. بیماری عروق کرونر (CAD) قلب، یکی از CVD هایی است که بر عروق کرونر تأثیر می گذارد و مسئول 85 درصد از مرگ و میرهای مرتبط با CVD در سراسر جهان است. پیوند بای پس عروق کرونر (CABG) به طور گسترده و به طور فزاینده ای از دهه 1960 به عنوان یک روش جراحی رایج برای بازگرداندن جریان خون به شریان های کرونری تنگ شده استفاده شده است. اگرچه CABG کمتر احتمال دارد که زندگی را تهدید کند، بیمارانی که تحت این روش قرار گرفته اند ممکن است همچنان در معرض خطر حوادث ایسکمیک بعدی باشند که می تواند به آترواسکلروز در ورید پیوندی گسترش یابد و از اینرو، پیشگیری ثانویه از بروز مشکلات حائز اهمیت زیاد می باشد.. علاوه بر این، چنین بیمارانی به دو دلیل ممکن است مشکلاتی را در بازگشت به فعالیتهای عادی زندگی روزمره تجربه کنند که این دلایل عبارتند از: 1) تصور غلط مبنی بر اینکه فعالیت باید محدود شود، 2) ضعف عضلانی عمومی پس از جراحی به دلیل بی تحرکی. این دلایل ممکن است در نهایت بر وضعیت روانی و کیفیت زندگی بیمار تأثیر منفی بگذارد.
جراحی عروق کرونر قلب با عوارض جانبی از قبیل : از دست دادن اشتها، یبوست، تورم یا سوزن و سوزن در جایی که پیوند رگ خونی برداشته شده است، درد عضلانی یا کمر درد، خستگی و مشکل در خوابیدن، احساس ناراحتی و نوسانات خلقی و عوارض دیگر همراه باشد. عموما، عوارض جانبی در طی 4 تا 6 هفته پس از عمل ناپدید می شوند. در همین راستا، معمولاً افراد تقریبا نیاز به یک هفته بستری در بیمارستان دارند و پس از ترخیص نیز بیماران معمولاً به یک دوره نقاهت 2 تا 6 هفتهای برای بهبودی پس از عمل و عادیسازی فعالیتهای روزانه از جمله بازگشت به کار نیاز دارند. بخش قابل توجهی از بیماران نیاز به غلبه بر مشکلات باقیمانده مانند نارسایی قلبی، کم خونی، فیبریلاسیون دهلیزی، ناهنجاری های ریوی و دردهای مربوط به توراکوتومی (باز کردن قفسه سینه) و سافنکتومی دارند. بهبودی کامل (بسته به تناسب اندام، سن و شدت بیماری فرد) ممکن است حدود 3 ماه یا بیشتر طول بکشد. به طور کلی، فرد باید بعد از 1 روز روی صندلی بنشیند، بعد از 3 روز راه برود و به تدریج مسافت را افزایش دهد و در مراحل بعدی بتواند از چند پله بالا و پایین برود. اکثر افراد ظرف 12 هفته پس از عمل بهبودی کامل پیدا می کنند.
توانبخشی قلبی مزایای زیادی برای بیماران پس از CABG دارد. این مزایا شامل کاهش بیش از 30 درصدی مرگ و میر، کاهش میزان بستری مجدد، کاهش تظاهرات عوامل خطر اصلی قلبی عروقی، از جمله فشار خون بالا (BP)، دیس لیپیدمی، هیپرگلیسمی، سیگار کشیدن، و پیامدهای روانی نامطلوب. بنابراین، اجرای توانبخشی قلبی برای حفظ نتایج مثبت و حفظ یک زندگی سالم پس از جراحی در درازمدت ضروری است.
توانبخشی قلبی معمولاً شامل مداخلات متعددی مانند ورزش و فعالیت بدنی منظم، رژیم غذایی سالم، درمان دارویی (به عنوان مثال، دارو)، مدیریت عوامل خطر با آموزش و مقابله با استرس است. تمرین ورزشی یکی از اجزای کلیدی توانبخشی قلبی است، زیرا مشخص شد که آن موجب بهبود گردش خون عروقی، افزایش ظرفیت اکسیداتیو ماهیچه ها و مزایای دیگر می شود. تاکنون توانبخشی قلبی برای بیماران پس از CABG یک گزینه مدیریتی کاملا شناخته شده است که در بسیاری از کشورها در دنیا اجرا می شود. مرکز تخصصی علوم ورزشی و تندرستی با بهره گیری از تجارب اساتید و دانشجویان دکتری تخصصی افتخار دارد تا خدمات مرتبط با توانبخشی ورزشی افراد پس از جراحی قلب باز عروق کرونر را به هم وطنان ارائه دهد.