کاهش وزن برای ورزشکاران
کاهش وزن برای ورزشکاران
بسیاری از ورزشکاران به امید بهبود در اجرا و یا زیبایی چشم انداز بدنشان و یا رسیدن به سر وزن مسابقه اقدام به کاهش وزن و چربی بدنی مینمایند.کشتیگیران از شیوههای متفاوتی برای کاهش وزن استفاده می نمایند که بخش قابل توجهی از این روشها غیر علمی است.کاهش وزن سریع، به کم کردن سریع وزن در زمان کوتاه مانده به رقابتهای ورزشی گفته میشود. این عمل به منظور کسب صلاحیت شرکت در رقابتهای ورزشی که ترتیب اوزان در آن مهم میباشد (ورزشهای تماسی) انجام میشود. همراه با توسعه ورزش در سطوح مختلف سنی، افراد بیشتری در ورزشهایی که در آن کنترل وزن برای فرد یا تیم مهم است، شرکت میکنند. ورزشهایی مانند بدنسازی، حرکات موزون، شیرجه، ژیمناستیک، ورزشهای رزمی و کشتی به بدنی عضلانی برای رقابت در حداقل وزن ممکن نیاز دارند. ورزشهای دیگری نیز مانند وزنه برداری، راگبی و بسکتبال به افزایش حجم و توده عضلانی نیاز دارند. برخی ورزشکاران برای رسیدن به وزن مطلوب (افزایش یا کاهش وزن) از روشهای ناسالم که برای سلامتی آنها مضر است روی می آورند. کاهش وزن زمانی مشکلساز میگردد که نیاز تغذیهای فرد برآورده نگردد و یا بدن فرد در حالت آبگیری کافی نباشد. در بسیاری از موارد ورزشکاران تلاش میکنند مقدار زیادی از وزن بدن خود را در مدت زمان کوتاهی از طریق محدود کردن غذا و مایعات و ورزش شدید کم نمایند. غالبا ترکیبی از شیوههای گوناگون در روزهای قبل از وزن کشی انجام میشود. این روشها با هم یا به تنهایی بر وضعیت قلبی- عروقی، تنظیم درجه حرارت بدن، فعالیت کلیهها، تعادل مایعات و الکترولیتها، ترکیب بدنی، قدرت و استقامت عضلانی آثار مخربی دارند. همچنین افزایش نوسان وزنی (افزایش و یا کاهش وزن) در طول فصل مسابقه آثار منفی بر خلق و خو دارد و حافظه کوتاه و بلند مدت را تحت تاثیر قرار میدهد.
ترکیب بدن فرد میتواند با رژیم غذایی، تمرین شدید و یا ترکیبی از این دو تغییر یابد. کاهش میزان چربی بدن میتواند با تغییر در دریافت مواد غذایی و مصرف انرژی بدست آید. ورزشکاران رشته های وزنی برای رسیدن به وزن مطلوب باید در یک دوره چند ماهه برنامه تغذیه ای مناسبی داشته باشند. پرهیز از مصرف غذا به عنوان یک راه حل سریع برای رفع مشکل وزن اضافی، زیانهایی را برای بدن به بار خواهد آورد و عملکرد را به طور چشمگیری مختل می کند.
اهمیت تغذیه دررشته های ورزشی مختلف کاملا مشهود است و نامناسب بودن آن نه تنها به بدن ورزشکار، بلکه بر عملکرد و نتایج آنها هم لطمه وارد می کند در حقیقت می توان با پیروی از یک رژیم غذایی اصولی و صحیح و رعایت نکات تغذیه ای ورزشکاران را به اهدافشان نزدیک کرد. لذا به نظر می رسد یکی از وظایف متخصصین تغذیه ورزشی این است که به ورزشکارانی که در معرض خطر استفاده از روشهای ناسالم کنترل وزن هستند، اطلاعات صحیح علمی و رژیمهای غذایی ویژه هر فرد ارائه دهند.