الزایمر

توانبخشی بیماری آلزایمر(Alzheimer’s disease rehabilitation)

بیش از 35 میلیون نفر در سراسر جهان بیماری آلزایمر (AD) یا زوال عقل را تجربه می کنند. تخمین زده می شود که در سال 2030، 66 میلیون نفر ممکن است یک اختلال عصبی را تجربه کنند. اسپانیا با شیوع 1.36 درصد، کمی بالاتر از میانگین اروپایی 1.27 درصد، در میان پنج کشور اروپایی برتر از نظر بیماران مبتلا به AD قرار دارد. براساس گزارش مدیر انجمن آلزایمر ایران، اکنون ۵۰ میلیون نفر در جهان با بیماری آلزایمر زندگی می‌کنند که از این تعداد ۷۵۰ هزار نفر ایرانی هستند.

بیماری آلزایمر با از دست دادن توانایی های شناختی، نوسانات خلقی، و تغییرات در شاخص های روانپزشکی که منجر به حالت وابستگی می شود مشخص می شود. قوای شناختی که عموماً به شدت تحت تأثیر قرار می گیرند عبارتند از دریافت اطلاعات جدید و یادآوری رویدادهای گذشته (فراموشی)، تشخیص اشیاء در محیط خود (آگنوزیا)؛ و توانایی برقراری ارتباط، بیان خود و درک (آفازی). عاملی که به طور قابل توجهی به وابستگی در افراد مسن مبتلا به بیماری آلزایمر کمک می کند، از دست دادن تدریجی کنترل فیزیکی و عملکردی بدن است که از انجام فعالیت های اساسی زندگی روزمره جلوگیری می کند. علاوه بر این، بیماری آلزایمر همچنین با برخی نقایص عاطفی مانند پرخاشگری، اختلال عاطفی، اضطراب و فوبیا، و کمبودهای اجتماعی مشخص می شود که ممکن است علاقه به فعالیت های شخصی و اجتماعی را کاهش دهد و منجر به انزوا از همسالان یا خانواده شود. این وضعیت به شدت بر کیفیت زندگی (QOL) بیماران و مراقبان آنها تأثیر می گذارد.

در حال حاضر، هیچ درمان دارویی وجود ندارد که به طور موثری از زوال شناختی مرتبط با هر نوع زوال عقل پیشگیری یا مانع شود. بنابراین، علاقه فزاینده ای برای طراحی و آزمایش با درمان های جدید غیردارویی وجود دارد. درمان‌های مکمل، تکنیک‌های مداخله‌ای هستند که از رویکردهای جامع و یکپارچه برای بهبود وضعیت کلی بیماران استفاده می‌کنند. ورزش و فعالیت بدنی هدفمند یک نوع درمان مکمل است. به خوبی شناخته شده است که ورزش منظم بدنی تأثیر مفیدی بر سلامت بیماران مبتلا به بیماری آلزایمر دارد. اثرات این تمرین محدود به سطوح فیزیکی و عملکردی است، که در حفظ استقلال و کاهش بار مراقبین و خطر نهادینه شدن بیمار نقش دارند.

شواهد پژوهشی نشان می دهد اجرای ورزش و فعالیت بدنی یک اثر محافظت کننده عصبی بر فعالیت قشر مغز به شکل افزایش حافظه بلند مدت و ظرفیت بیشتر برای یادگیری پیچیده دارد. برنامه توانبخشی ورزشی برای افراد مبتلا به بیماری آلزایمر بسته به علائم، بیان و پیشرفت بیماری متفاوت است. این متغیرها میزان و نوع کمک مورد نیاز برای فرد و خانواده آلزایمر را تعیین می کنند. متخصصان توانبخشی طیف وسیعی از برنامه های درمانی را برای بیماران سالمند از جمله بیماران آلزایمر و بیماران مبتلا به سایر بیماری های عصبی ارائه می دهند. با عنایت به تجارب ارزنده قبلی، گروه متخصصان در مرکز تخصصی علوم ورزشی و تندرستی کاسپین آمادگی ارائه مشاوره و برنامه تمرینی تخصصی برای به چالش کشاندن مغز در سالمندان عزیز را دارد.

برای دریافت برنامه تمرینی دکمه پایین را فشار دهید.